annakontula

Suomi tarvitsee kysyntäloikan

Hallitus yrittää laskea yritysten työvoimakustannuksia, jotta Suomi pärjäisi paremmin kilpailussa

The post Suomi tarvitsee kysyntäloikan appeared first on Anna Kontula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oisikohan jatkuvaan kulutuksen lisäämiseen perustuvassa talousjärjestelmässä vika?

Janne Järvenoja

Valitettavasti näkemys tilastosta ei kovinkaan auta, koska kilpailua ei käydä vain Ruotsin ja Saksan kanssa.

http://www.talouselama.fi/Tebatti/tumput+suorana+t... - UPM:n havainto oli seuraava:

"Laskelman lopputulos oli hätkähdyttävä. Muutoksen vaatimien lisähenkilöiden palkkaamisen, viikonloppukorvausten ja vuosityöajan lyhenemisen yhteisvaikutuksesta tuotannon työvoimakustannukset nousisivat kaksinkertaisiksi. Vastaavasti tuotantomäärä kasvaisi vain 40 prosenttia."

Ja lopputulos se, että tehtaita ei ajeta Suomessa täyttä, keskeytymätöntä ajoa ja laajennusinvestonti tehtiin Viroon.

--

Investoinnilla on varmasti positiivinen vaikutus virolaiseen kysyntään suoraan ko. investointi , metsäurakoinnin ja palkkojen kautta ja epäsuorasti tulo- ja välillisten verojen lisääntymisen kautta.

---

Sanoma Oy otti voimakkaasti julkisuudessa kantaa pari hallituskautta sitten siihen, että tekijänoikeuksista sopiminen on tekijänoikeusjärjestöjen ja nykyisen tekijänoikeuslain alla liian vaikeaa ja asettavat se mahdottomaan tilanteeseen digimurroksessa, kun uusiin liiketoimintamalleihin ja -tapoihin pitäisi voida investoida ja hyödyntää sisältöä uudella tavalla. Viestiä ei haluttu kuunnella. Niinpä Sanoma siirsi muutama vuosi sitten - osin myös edullisemman IPR-verotuksen vuoksi - tuotekehityksensä Hollantiin. Äskettäin ilmoitettiin uusista yli 250 työntekijän irtisanomisista.

--

Kysyntää ei lisätä Suomessa sillä, että tehtaita pyöritetään osa-aikaisesti tai investoinnit tehdään muihin maihin. Vasemmisto syyttää siitä, että yritykset jakavat osinkoja kun pitäisi kysyä, miksi rahan ottaminen ulos on järkevämpää kuin investoiminen. Jos investoiminen olisi järkevää, se tehtäisiin.

--

Jos tuotteista ja palveluista maksettaisiin alv:ia vaikka kymmenen prosenttia, 15% hinnanalennus näkyisi kysynnässä. Uuden yrityksen palveluiden kysyntä olisi suurempaa, kun verokiila olisi pienempi. Vähän "epätäydellisempikin" onnistuminen palvelukonseptissa voisi elää kunnes se alkaisi toimia - nyt vain aivan nappisuoritukset voivat menestyä. Ja viimein, jos tuloveroa ja työttömyysturvamaksuja menisi 10% vähemmän palkasta, voisi kuluttaa aivan eri tavoin.

--

On harmi, että vasemmisto kuvittelee, että luomalla suurta suojaa ja korkeita veroja, saavutettaisiin jotenkin turvaa ja suojaa. Valitettavasti se on päinvastoin. Esimerkiksi IT- ja peliala, jossa tekijänoikeudet siirtyvät lain nojalla työantajalle, pärjäävät kohtuullisen hyvin ja pystyvät maksamaan yleisesti ottaen hyviä palkkoja. Media-ala, jossa tekijänoikeusjärjestöillä on vahva, lain suojaama asema ja jossa yritysten verotus on kilpailijamaita kovempi, kärsii. Eivätkä vain yritykset vaan myös työntekijät, saati irtisanotut.

--

Vaikka Kontula lienee tästä erimieltä, uskaltaisin väittää, että sekä kaivattu kysyntäpuoli että työntekijöiden pitkän aikavälin etu olisi, että UPM olisi voinnattavasti investoida Suomeen ja Sanoma pitää täällä tuotekehityksensä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kannattaa katsoa myös Juha Tarkan esitys

http://www.slideshare.net/SuomenPankki/ajankohtain...

Kalvot 18 - 31 kertovat varsin selvästi, että palkkasummaa (ja julkista taloutta) on kasvatettu viennin ja työllisyyden kustannuksella.

Toimituksen poiminnat