annakontula

Pakenevat miehet

Isänmaallisen kuvaston kirkkaimpiin tähtiin kuuluu Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskela. Häntä pidetään suomalaisen miehen arkkityyppinä – vaitelias ja asiallinen perusmies, joka hoitaa velvollisuutensa. Koskelaa on muistettu jälleen, kun uutiset välittävät kuvia turvapaikanhakijoista. Miksi niin monet heistä ovat yksinäisiä miehiä?

Maailman pakolaisuudelle on tyypillistä, että vaikka lähtijöistä noin puolet on tyttöjä tai naisia, pisimmälle päätyvät miehet. Silloin kun ihmiset arvioivat matkustamisen turvallisemmaksi kuin paikalleen jäämisen, liikkuvat kokonaiset perheet. Jos sen sijaan etapilla on odotettavissa piikkilankoja, pyssyjä ja vaarallisia luonnonoloja, yksinäisten miesten osuus kasvaa.

Kaava pätee myös Suomen kaaoskevääseen 1918. Pakolaisjunissa Pietariin matkusti tuhansia naisia ja lapsia, ja Viipurista lähteneissä laivoissakin oli ilmeisesti lähinnä haavoittuneita ja heidän omaisiaan. Kun valkoisten sitten onnistui katkaista rata ja vallata satamat, jäi jäljelle vain pitkä ja vaarallinen maareitti. Enää rajalle selvisivät lähinnä yksinäiset miehet.

Joidenkin lähtömaiden kohdalla sukupuolijakaumaa selittää, että uhka kohdistuu nimenomaan miehiin. Näin kävi esimerkiksi, Täällä pohjantähden alla –trilogian Akseli Koskelalle, vänrikki Koskelan isälle. Akseli lähti pakomatkalle yksin, koska arveli Elinalle ja lapsille olevan turvallisempaa jäädä kotiin. Vaikka sisällissodassa kuoli myös siviilejä, erityisesti aseissa olleilla tai huolto- ja rintamajoukoissa toimineilla oli syytä pelätä henkensä puolesta.

Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita on viime viikkoina syytetty pelkureiksi pelkästään sukupuolensa vuoksi. Monien lähtömaissa tilanne vertautuu kuitenkin paremmin kevääseen 1918 kuin jatkosotaan. Ei ole isänmaata, jota puolustaa. Ei ole armeijaa, jossa voisi toimia syyllistymättä ihmisoikeusloukkauksiin. Ei ole Ruotsia, jonne lähettää lapset turvaan.

Te kaikki Pohjantähden lukeneet, käsi sydämellä: kenen mielestä Akseli Koskela oli pelkuri?

 

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 29.8.2015)

The post Pakenevat miehet appeared first on Anna Kontula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Myös jatkosodan jälkeen pakeni miehiä Suomesta Ruotsiin ja sitä kautta kauemmas ulkomaille. Sitä perua on Elviksen nahkatakkikin Sallassa. Ansioitunut kaukopartiojohtaja Olavi Alakulppi vaihtoi sodan jälkeen maisemaa päätyen USA:n armeijaan. Toimi Saksassa Elviksen kouluttajana ja Elvis lahjoitti nahkatakkinsa siviiliin lähtiessään Alakulpille. Hän lahjoitti sen myöhemmin Sallaan hyvälle ystävälleen ja sielläpä tuo vieläkin on.
Tuo vertauksesi 1918 aikaan osuu varmaankin oikeaan noissa maissa, joista turvapaikan hakijoita tulee. Koittakaahan puuhata resursseja hakemusten käsittelyyn. Auttamishaluisille kansalaisille pitäisi myös kehittää kanavia pakolaisten olojen parantamiseksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nyt kun muistelee esim viime vaalikaudella tehtyjä kyselyjä maanpuolustustahtoon liittyen niin yllättävän moni ilmoitti heittävänsä hanskat tiskiin koska Katainen ja Urpilainen. ja EU. Leuhkimpa eräs kansanedustajakin palauttavansa passinsa.

Uskoisin että em henkilöt ovat taatusti etukäteen mieltäneet miltä tuntuu jättää muut puolustamaan isänmaataan. Siitä suunnasta voisi löytyä vastauksia sellaisesta asenteesta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Olis se näky kun Torniosta tunkisi Ruotsiin kiitospaitaporukkaa leijonariipukset välkähdellen kuunvalossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Täällä Pohjantähden alla (ei siis "pohjantähden") on fiktiota, se nyt ensimmäiseksi tiedoksi Kontulalle. Kakkososan lukeneelle on selvää, miksi Akseli Koskela jättää perheensä torppaan: hän tietää jo siinä vaiheessa olevansa kuolemaan tuomittu, ja olettaa aivan oikein että hänen vaimolleen ja lapsilleen ei tulla tekemään väkivaltaa. Hehän saivat elää sinänsä aivan rauhassa, Elina Koskela laitettiin siivoamaan työväentalon huuseja, mutta "nämä meillä siivotaan joka viikko" hänen mukaansa. Ei kukaan voi sanoa (edes fiktiivistä) Akseli Koskelaa pelkuriksi, ei tässä siitä ole kysymys.

Kontulan puolueen edeltäjän aiheuttama kapina syöksi Suomen sellaiseen kurimukseen, että sitten tarvittiinkin paljon niitä toisen fiktiivisen hahmon, Otto Kivivuoren mainitsemia mustia hameita. Punaisten johtajat, sen minkä juopumukseltaan ja itsemurhiltaan kykenivät, pakenivat Venäjälle. Luonnollisesti myös perheitä pääsi ´läpi, Kontula tuntee varmaankin esimerkiksi Buin siirtolan. Samalla kyydillä kuin nuo johtajat nämä tavalliset ihmiset eivät todellakaan matkanneet, siitä nuo johtajat osasivat pitää huolen, karkasivat itse ajoissa. Punaisten johtajista suurin osa murhattiin sitten Stalinin puhdistuksissa, ainoita henkiin jätettyjä oli aito maanpetturi Otto Vilgelmovitsj Kuusinen, joka lepää Kremlin muurissa ansioistaan palkittuna.

Punaisilla ei todellakaan ollut sitä isänmaata, jota puolustaa Suomessa, se isänmaa kun oli internationaalin mukaisesti bolsevistinen Venäjä, jonka joukkoihin nuo paenneet Venäjällä liityivät. Kyllä siinä armeijassa pääsi tarpeeksi suorittamaan ihmisoikeuksien loukkauksia.

Aivan kummallista verrata meidän oloissamme tapahtuneita asioita nyt käsillä olevaan kriisiin, kun minkäänlaisia vertailukohtia ei kerta kaikkiaan ole. Heinäkuun loppuun mennessä suurin tulijaryhmä on ollut Irakista tulleet, sitten Somaliasta (joka katsotaan turvalliseksi maaksi, jossa Suomenkin somalit lomailevat), sitten Albaniasta, jossa ei varmasti ole mukava asua, mutta eivät sen asukkaat turvaa tarvitse, sitten Afganistan, sitten Kosovo (mitä turvaa kosovolaiset hakevat ja miltä?), kuudentena Venäjä (?), ja vasta seitsemäntenä Syyria. Seuraavina ovat Nigeriasta, Marokosta, Algeriasta, Ukrainasta ja Iranista tulleet "turvapaikanhakijat". Ukrainaa ehkä lukuun ottamatta, miltä esimerkiksi mariokkolainen, algerialainen ja nigerialainen hakevat turvaa? Eikös siellä ole se "isänmaa", jota voisi puolustaa, jos tarve vaatii? Marokossa ja Algeriassa tilanne on kovastikin rauhallinen.

Aivan ihmeellinen kirjoitus Kontulalta. Olivatko Otto tai Janne Kivivuori pelkureita, kun kumpikaan ei osallistunut koko kapinaan?

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Vai ei ole vertailukohtia? Suurvaltojen manipuloimat sisällissodat eivät ole muuttaneet luonnettaan sitten Suomen sisällissodan, joka oli uhriluvullaan väkilukuun suhteutettuna maailman verisimpiä. Voittanut osapuoli on sittemmin luonut itselleen mieluisen historiankirjoituksen ja unohtanut suosiollisesti julmuudet, joihin syyllistyi kevään 1918 aikana. Yhdysvallat kieltäytyi aluksi tunnustamasta Suomen itsenäisyyttäkään juuri kotimaisten keskitysleiriemme ja voittajien verisen terrorin tähden. Isänmaasta vaahtoaminen kuulostaa aika vastenmieliseltä, jos muistaa, että täälläkin sisällissodan kumpikin osapuoli oli isänmaallista väkeä omasta mielestään, ja punaisten riveissä taistelleiden haukkuminen isänmaattomiksi on sitä samaa roskaa, jota mustapaitaiset kansakoulunopettajat hakkasivat karttakepeillä punaorpoihin Lapuan liikkeen voimanpäivinä. Kannattaa lukea Heikki Ylikankaan teoksia suuren kansallisen tragedian ajalta. Propaganda isänmaalla on aina yhtä surullista.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Tuntemattomassa on vähemmän huomoitu stm Hauhiaa ja sitä vaiteliasta vartiomiestä, joka tavattiin kirjoittamasta muistiinpanojaan, kun olisi pitänyt vahtia.
Tässä katsannassa (Akseli Koskela) heitäkin vähän soisi pohdittavan.

Toimituksen poiminnat