annakontula

Yksi osoite, kaksi kotia

Suomessa henkilöllä voi olla vain yksi osoite ja kotikunta. Niiden perusteella määräytyy esimerkiksi äänioikeus, osa tulonsiirroista ja perheen virallinen koko. Kyse ei siis ole pikkuasiasta, vaan isosta osasta kansalaisoikeuksiamme.

Yhden osoitteen sääntö vaikeuttaa kohtuuttomasti niiden ihmisten elämää, joilla esimerkiksi työn tai ihmissuhteiden vuoksi on monta kotia. Erityisen ongelmallinen se on eroperheiden lapsille, jotka haluaisivat asua yhtä paljon kummankin vanhemman luona.

Viranomaisten silmissä nämä yhdessä ja yhteisymmärryksessä lastaan kasvattavat vanhemmat jaetaan lähivanhempaan, jonka luona lapsi asuu, sekä etävanhempaan, jonka luona kyläillään. Vaikka lapsen asuminen ja elinkustannukset jaettaisiin tosiasiallisesti puoliksi, lasta ei huomioida esimerkiksi etävanhemman asumistuessa. Pienituloiselle tästä voi pahimmillaan muodostua lapsen tapaamisen este.

Koska suomalaisella voi olla vain yksi kotikunta, lapsen lääkärissä käynti onnistuu vain lähivanhemman luona (pois lukien akuuttitapaukset). Etävanhempi ei myöskään voi vakuuttaa lapselle hankkimaansa omaisuutta, sillä useimmat sopimukset hoidetaan osoitteeseen sidotun kotivakuutuksen kautta. Vaikka lapsen etu olisi osa-aikainen päivähoitosopimus kummankin vanhemman kotikunnassa, hänellä on oikeus vain yhteen täysipäiväiseen hoitopaikkaan.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vuoroasuminen vanhempien luona on lapselle paras vaihtoehto silloin, kun molemmat vanhemmat ovat halukkaita ja kykeneviä jakamaan vastuun. Ruotsissa lapsella voikin olla kaksi osoitetta ja vuoroasuminen yleistyy koko ajan. Kun järjestelyt juostavat, ei lapsille vahingollisia huoltajuuskiistojakaan synny niin helposti.

Suomessa viranomainen lähtee edelleen siitä oletuksesta, että erossa lapsi saa yksinhuoltajavanhemman ja sitten sen toisen, jonka kanssa voi käydä joskus leffassa. Kun perheiden arki ja vanhempien käsitykset kasvatusvastuusta ovat ajaneet jo aikaa sitten tästä ohi, on lainsäädännöstä tullut este lapsen edun toteutumiselle.

(Kirjoitettu Lehtiyhtymälle 25.7.2015)

The post Yksi osoite, kaksi kotia appeared first on Anna Kontula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Mervi Salmela

Lapsella on oikeus päivähoitoon molemmilla paikkakunnilla. Subjektiivinen päivähoito ei ole osoitteeseen sidottu. Nm.jo 10v sitten viikko-viikko-systeemillä eri paikkakunnilla asuneet äiti ja isä

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä kun olet lähtenyt tällaista epäkohtaa poistamaan.
Mutta kai sentään lapsen omaisuutta voi vakuuttaa.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

Hyvä kannanotto tärkeään asiaan ! :) tukien, vakuutusten ja muiden käytännön asioiden sujuvuuden lisäksi tärkeintä tässä on kuitenkin asian symbolinen merkitys; väitän että eroriidat vähenevät ja lapsen edun mukainen lähtökohtainen vuoroasuminen yleistyy, kun vanhempien ei tarvitse miettiä sitä, kumman osoitteeseen lapsi merkitään eron jälkeen asumaan. Tämä on toiminut yhtenä vieraannuttamisen työkaluna jo riittävän pitkään !

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vuoroasuminen on ihan järkevää, näin toimittiin serkkunikohallakin. Kaikki kuitenkin muuttuu kun lapsi aloittaa koulun (tämä siis määräytyy lähivanhemman mukaan) eikä vuoroviikoista ole enään hyötyö ellei lapsi vuorottele kahden koulun välillä.

Marko Parkkola

Lastenvalvoja meinasi hypätä kattoon kun puhuimme tästä fifty-fifty-mallista. Hänestä oli aivan kamala ajatus, että lapsi olisi yhtä paljon isällään kuin äidillään tai edes lähellekään sitä. Jonkinlaista asennemuutosta tarvittaisiin sosiaalihuollon puolellakin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Muuten ihan kaunista huolestumista, mutta osoite on täysin väärä. Blogistilta on unohtunut, mitä se "kuntalaisten itsehallinto" tarkoittaa ja mikä on sen tarkoitus.

Palvelujen kanssa sillä eiole mitään tekemistä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Millä kansalaista sitten valvottaisiin?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

On muuten meitäkin. Yksi perhe, kaksi osoitetta. Vaimo kirjoilla , asuen Naantalissa, minä kirjoilla asuen Joensuussa.
Laki sallii ihmisen asua missä haluaa. Laki ei määrää minua asumaan muijani neliöissä.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

Jarmo Lauros; kiitos että jaoit asumisjärjestelynne kuviot. Se ei kuitenkaan liity siihen että voiko yhdellä ihmisellä olla kaksi osoitetta; se nimenomaan on tässä se ongelma joka pitää muuttaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Asioiden hoitaminen tapahtuu nykyään usein tietokoneilla. Tietokoneohjelmoinnissa on rajansa, miten asioita voidaan kirjata. Tämä täytyy omaksua ja hyväksyä ja sopeuttaa perhe-elämänsä aikuisten keskinäisin sopimuksin mahdollisimman hyvin. Tietokoneohjelmat koskevat suurta määrää ihmisiä ja ohjelmat tehdään jo kustannussyistäkin palvelemaan suurta enemmistöä.

Toimituksen poiminnat