annakontula

Mitä kaikkea on päivähoito

Suomalaisen perhepolitiikan punaisena lankana on ollut luottamus vanhempien arvostelukykyyn. Perhe-etuuksilla ja päivähoitojärjestelmällä on haluttu turvata perheille vapaus junailla lasten hoito parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vastikään enemmistö suomalaisista kannatti kuitenkin päivähoidon rajaamista puolipäiväiseksi silloin, kun toinen vanhemmista on kotona. Tulos on kiinnostava, sillä tavallisesti suomalaiset vastustavat peruspalvelujen heikennyksiä.

Kyselyn taustalla lienee yleinen myytti vanhempien haluttomuudesta hoitaa lapsiaan. Uskomusta ei horjuta lainkaan se, että todellisuudessa vanhemmat pyrkivät kohtuullisiin hoitoaikoihin ja leikkivät lastensa kanssa enemmän kuin koskaan. Tai se, että Suomessa lapsia hoidetaan kotona pitempään kuin missään muualla länsimaissa.

Tämä vanhempien sitoutuneisuus näkyy kuitenkin myös niissä perheissä, joiden päivähoito-oikeutta nyt haluttaisiin rajata. Muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan valtaosa sellaisista lapsista, joiden toinen vanhempi oli kotona, vietti päiväkodissa alle 30 tuntia viikossa. Milloin päivät venyivät pidemmiksi, oli siihen jokin painava syy, esimerkiksi perheenjäsenen sairaus.

Varsin usein päiväkoti mielletään yksioikoisesti lasten säilytyspaikkana vanhempien työssäolon ajaksi. Kun ei työtä ole, ei säilytystäkään tarvita, ajattelee kansa. Ja unohtaa, että päiväkoti on myös lasten sivistyspalvelu, siinä missä koulu tai kirjastokin.

Päivähoidolla on myös tärkeä lastensuojelullinen tehtävä, etenkin perheiden murrostilanteissa. Esimerkiksi silloin, kun vanhempi jää työttömäksi tai perheeseen syntyy vauva. Eli juuri silloin, kun päivähoitoa haluttaisiin rajata.

Epäilen, että kyselytuloksen taustalla vaikuttaa myös tietämättömyys pätkätyömaailman arjesta. Toisin kuin rajausta kaavaileva hallitus ja sitä peesaavat suomalaiset ilmeisesti olettavat, lapsiperheiden kohdalla työttömyys- ja työssäkäyntijaksot saattavat vaihdella viikoittain, jopa päivittäin. Samaan aikaan kunnat edellyttävät ilmoitusta hoidon tarpeesta vähintään paria viikkoa etukäteen.

Lasten päivähoito-oikeuden rajaaminen vanhemman työmarkkinastatuksen mukaan tarkoittaisi nykyjärjestelmässä byrokratian moninkertaistumista ja lasten jatkuvaa pompottelua ryhmästä toiseen. Totuttelua yhä uusiin kavereihin ja hoitajiin.

Oppimista jo pienestä pitäen, että mihinkään ei kannata kiintyä tai kiinnittyä.

 

(kirjoitettu Aamulehdelle 28.6.2015)

The post Mitä kaikkea on päivähoito appeared first on Anna Kontula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jouni Nordman

Eikö juuri kriisi tilanteissa olisi parasta antia kohdistettu perheen tarpeita tukeva palvelua, jolloin juuri sosiaalitoimiston kautta saatava perhetyöntekijä voi tämän parhaiten antaa, jolloin hän myös voi itse tarpeen parhaiten määritellä.

Eli ei kriisi perheitä voida millään päivähoito järjestelmällä hoitaa, josta on muistaakseni jostain itä-Suomen kaupungissa akuutti neuvolalla paras tulos saatu. Eli teidän kansanedustajien pitäisi avoimesti keskustella niistä toiminnoista joilla kunnat ovat saaneet säästöjä aikaseksi, jolloin niitä voidaan myös ottaa koko maahan toimintatavoiksi miten asiat kannattaa tehdä, sillä tässäkin on turha pyörää keksiä uudestaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kontula paljastaa ideologisen kotinsa hyvin selkeästi. Pelottavaa että meillä on kansanedustaja (ehkä jopa useampia) jonka mielestä kansalaisia kuuluu tarkkailla ja valvoa. Valvonta mahdollistetaan muokkaamalla yhteiskunnan rakenteita niin, että virkakoneisto saa riittävän tiedon ilman että valvonnasta kerrotaan kansalaiselle. Pitäisikö kansanedustajille määrätä pakolliseksi lukemiseksi Orwellin 1984?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Päivähoitojärjestelmä kehitettiin sitä varten että myös pääasiassa sitä ennen lapsia hoitanut vanhempi (nainen) pääsi tehtaisiin töihin ja sitä kautta myös tienaamaan rahaa sekä itselleen että perheelleen. Päiväkodin tehtäviin ei kuulu alle kouluikäisten "sivistäminen" tai kasvattaminen.

Toimituksen poiminnat