annakontula

Unohtui sivistys

Sivistys näyttää kadonneen poliittisesta keskustelusta. Koulutuksesta kyllä puhutaan edelleen, mutta elinkeinoelämän tarpeista käsin. Usein ei taideta edes muistaa muuta koulutusta olevan olemassakaan. Paitsi tietysti leikkauslistoja laadittaessa.

Kyse ei ole kansantalouden rahahuolista, vaan laajemmasta ajattelun muutoksesta. Läpi itsenäisen Suomen historian on opiskelua pidetty yhteiskunnallista ja yksilöllistä hyvinvointia tuottavana sijoituksena. Nyt koulutus kuitenkin jakautuu poliitikkojen mielissä kahtia: hyvää koulutusta ovat nopeasti työelämään valmistavat putkitutkinnot sekä yritysmaailman kanssa flirttaileva innovaatiotoiminta. Sen sijaan esimerkiksi toisen tutkinnon suorittaminen, tutkintojen laajuudesta johtuva opiskeluaikojen pituus ja vapaa sivistystyö kokonaisuudessaan nähdään yhä useammin tarpeettomana kulueränä.

Joidenkin arvioiden mukaan pelkästään tällä hallituskaudella on koulutuksesta leikattu kaksi miljardia euroa. Samalla on tehty joukko uudistuksia, jotka vaikeuttavat erityisesti köyhemmistä perheistä tulevien opiskelumahdollisuuksia. Opintoaikoja on lyhennetty, koulutusalalta toiselle siirtymistä vaikeutettu ja kirjastojen rahoituksesta säästetty.

Olemme siirtyneet alueellisia ja sosioekonomisia eroja tasaavasta koulutusjärjestelmästä kasvavien erojen ja hidastuvan säätykierron järjestelmään. Käpristymme ammattitutkintojen ympärille, vaikka työuran lusiminen vain yhdessä ammatissa on yhä epätodennäköisempää ja uusi talous korostaa laaja-alaisen osaamisen merkitystä.

Oli aika, jolloin poliitikot sivistysporvareista valistussosialisteihin pitivät sivistystä itseisarvona. Saatiin peruskoulu, viralliset tutkintojärjestelmät ja yliopistot. Näiden rinnalla kukoisti vapaa sivistystyö ja kattava kirjastoverkko, joka avasi koulutuspolkuja myös työväenluokalle. Ihmisiä kannustettiin opiskelemaan ja verraten lyhyessä ajassa lähes lukutaidoton kansa pänttäsi yhdeksi maailman koulutetuimpia.

Luonnonvaroiltaan köyhä Suomi vaurastui, koska se onnistui ottamaan käyttöön tärkeimmän rikkautensa, lahjakkaat ja touhukkaat ihmiset. Ja tämänkin seikan muistaminen on juuri sitä sivistystä.

 

(Kirjoitettu Suur-Tampereeseen 18.2.2015)

The post Unohtui sivistys appeared first on Anna Kontula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

ulf fallenius

Koulutuksesta ei centtiäkään pois mutta muita kohteita on kyllä sitten enemmän kuin riittävästi mistä voi säästää.

Toimituksen poiminnat