annakontula

Eikö Suomea kestä selvin päin?

Suomen merkittävin turvallisuusriski on alkoholi. Noin puolet ryöstöistä ja pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena, ja känni on myös keskeinen tapaturmien taustatekijä. Alkoholisidonnaisten henkirikosten osuus kaikista henkirikoksista on 80 prosenttia.

Alkoholin suorat kulut ovat vuosittain noin miljardin verran, välillisesti paljon enemmän. Siksi alkoholin haittoja yritetään vähentää lainsäädännöllä, joka ei tosin näytä vähentävän juomista, mutta aiheuttaa kylläkin paljon kitkaa ja hämmennystä. Oikeudellinen sääntely ja viranomaiskontrolli purevat huonosti kulttuurisiin ilmiöihin. Kulttuuria voi nimittäin muuttaa vain ymmärtämällä sen sisäistä logiikkaa.

Väitän, että suomalaisen kännin taustalla on kulttuurimme viehtymys säntillisyyteen. Me pidämme kiinni aikatauluista, noudatamme sääntöjä ja rakennamme kadut suoriksi. Me inhoamme myöhästelijöitä, maksamattomia laskuja ja ylipäätään kaikenlaista keskeneräisyyttä.

Kaikki on niin jämptiä ja ojennuksessa, että sitä ei aina selvin päin kestä. Vuosikymmenten kuluessa Suomi on saatu aivan erinomaiseen järjestykseen, mutta samalla alkoholin kulutus on moninkertaistunut.

Känni on varaventtiili, joka purkaa mekaanisesta ja kellontarkasta ympäristöstä aiheutuvaa stressiä. Samanlainen poikkeustila kuin keskiajan karnevaalit, joissa oli lupa rikkoa sääntöjä ja kyseenalaistaa auktoriteetit.

Alkoholisteja on kaikkialla. Suomessa kuitenkin ihan tavallisille ihmisille sallitaan kännissä käytös, joka useimmissa muissa maissa ylittäisi sopivaisuuden rajat. Hölmöilyistä lasketaan leikkiä ja ylpeilläänkin, kunhan vain vastuusta vapauttava alkoholi kuuluu tarinaan.

Kännissä perheellinen insinöörikin voi pissailla nurkkiin, huudella hävyttömyyksiä ja näyttää persettä ohiajavalle bussille. Työpaikan pikkujoulut ovat vuoden virallinen bakkanaali, jossa puretaan kasautuneet intohimot ja aggressiot. Sitten jaksaa taas pinnistellä kunnon kansalaisena seuraaviin juominkeihin saakka.

Kun mielenosoittajat äityvät rikkomaan ikkunoita, se on yleisen paheksunnan paikka.  Mutta kun asialla on ihan tavallinen kännikala – niin kuin useimmiten on laita – muuttuu särkyvä lasi harmilliseksi tapaukseksi, johon täytyy vain sopeutua.

”Teillä on kaikki niin hyvin järjestyksessä, että te ette tarvitse Jumalaa,” eräs ulkomaalainen tuttavani kuvaili Suomea.

Sen sanoessaan hän näytti surulliselta.

 

 (Kirjoitettu Aamulehdelle 3.1.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Olavi Mansikka

Kyllä Suomea kestää selvinpäin. Kaunis maa upeat ihmiset. Näitä suomalaisia poliitikkoja ei kestä selvinpäin. hulluimmat laitetaan arkadianmäelle. eräskin vasemmsitotaustainen ministeri sammui jääkiekkojoukkeen juhlissa. Oli niin sekaisin että en ymmärrä mitä siellä edes teki... No ehkä valtion piikkiin korttia käytti. Jospas Paavo pojalta syytä kysyisit...

Jari Vuorinen

Suomalaisista poliitikoista kun on kyse niin kyllähän se vaan on niin,että VALTIOVALTA on ollut luomassa alkoholisoitumisen kulttuuria tänne suomeen.Viittaan linkittämääni kirjoitukseeni :"Viinavanhanen...Se Matti"

Ja kaikille täällä esiintyville asiantuntijoille muistuttaisin,että alkoholismi on vakava sairaus joka hoitamattomana johtaa kuolemaan.Älkää siis luulko tietävänne ennenkuin teillä on lääketieteellistä kokemusta/koulutusta sairaudesta nimeltä alkoholismi.

http://opteryx.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183356-vii...

p.s.kansaa on helppo valtiovallan tuhota kun se etanolimyrkky(liiallisesti nautittuna)on valmiina kaupan hyllyillä.Syövästä voi toipua mutta pinttyneen alkoholistin kohtalona on ennenaikainen kuolema 100%:n varmuudella.

Terveisin perussuomalainen arvokonservatiivi.

Jouni Nordman

Kun pikkasen miettii aika jolloin Suomessa ei juotu kirkkaita, sekä sitä mikä suomalaiset opetti juomaan kirkkaita. Niin menemme aikaan ennen kieltolain, sekä aikaan jälkeen kieltolain. Sillä kieltolain aikana Aino viina oli joko postissa tai salakuljetettu pirtu.

Eli kyllä ihmiset jotka tekevät tunnepohjasesti päätöksiä, tietämättä päätöksen lopullista vaikutusta on ollut Suomea riivaa va parantamaan sairaus. Sillä lukutaidon porukkaa oli ennen helppo huijata vaikka mihin, mutta lukutaitoa porukalle tälläinen ei mene läpi, varsinkaan kun tietoa on vielä vapaasti saatavissa.

Eli kyllä alkaa olemaan holhoava yhteiskunnan rakentajien viimeisiä aikoja, nämä meinaan ei ole olleet puoluesidonnaisia, vaan heitä on joka puolueessa.

Olavi Mansikka

en mä missään väitä ettei olisi vakava sairaus. Ja komustakin on asiasta... joku vois väittää että omakohtaistakin. Joskus tuli juotua hiukan enmmänkin. nykyään jää lasilliseen jos siihenkään... otin vain kantaa kontulan höpöväitteeseen ettei suomea kestäis selvinpäin. suomen kyllä kestää. Noi poliitikot kotkotuksineen on eri asia. eikös se tää blogisti lentien mukaan seksimatkailutkin kiljusen kanssa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Millä selität juomakulttuurin joka tehdään kesämökeillä kaukana kaikesta säntillisyydestä? Mistä johtuu, että putki ei katkea, ennen kuin kesäloma loppuu?

Mistäköhän syystä siltojen alla asuvat ryyppäävät, ei heidän elämänsä enää niin säntillistä ja kellontarkkaa ole?

Ei meitä nujerra säntillisyys, paitsi vasemmistolaisen holhouksen säntillisyys, sehän ei säästä ketään sääliltään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voihan ne kesämökitkin olla säntillisessä ojennuksessa.
Jos joku haluaa keskustella mentaliteeteista niin miksi pitää iskeä takaisin jostain vasemmistolaisuudesta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pyydän Siniltä anteeksi jos jotenkin loukkasin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Alsio, asia on itsestään selvä. Vuoden yybersäntillisyyden jälkeen vedetään vapauttava känni kesälomalla, eikä putkea saa noin vain poikki. Ehkä parempi kesämökillä kuin turistikohteessa silti.

Siltojen alla ryyppäävät tekevät elämänvalinnan: kun Suomi tarjoaa vaihtoehdoksi vain oravanpyörässä pinkomisen, monet antavat vain olla.

Holhouksen suhteen voi sanoa, että kumpi oli ensin, muna vai kana. Johtuuko holhous holhottavien määrästä ja laadusta vai päin vastoin?

Se vasemmistolaisuus holhonnan suhteen on diibadaabaa, kyllä sitä oikeisto haluaa holtittomuutta suitsia ihan siinä missä vasemmistokin. Pienin sävyeroin ehkä, mutta kyllä tämä on enemmänkin kansanluonne- kuin puoluekannatuskysymys.

Kaiken kaikkiaan: suomalainen elämänmuoto taloususkontoineen ja kuvitelmineen ikusiesta talouskasvusta ja kaiken tuon seurauksena tulleine tehostamistoimineen ja (yleensä epäonnistuneine) rationalisointeineen on tehnyt Suomesta paikan, joka ei ole tarkoitettu ihmistä, vaan taloutta ja rahaa varten.

Reaktio tähän on itsestään selvä, kun se löytyy perinteisestä käyttäytymiskulttuurista: viina. Ja kaiken maailman mieliala- ja masennusmömmöjen napsiminen on räjähtänyt käsiin parikymmentä vuotta kestäneen taloususkonnon aikana. Samaa ilmiötä sekin.

Pitäiskö tälle maalle tehdä jotain?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Pitäiskö tälle maalle tehdä jotain?

Pitää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En ymmärrä silti sitä, että vedetään kuukauden putki. Siihen ei voi olla muuta syytä kuin ahdistus. Se mikä ahdistaa löytyy jokaisen omasta sisimmästä.

Alkoholin piilottaminen ei kuitenkaan poista ahdistusta, eikä alkoholilain tiukentamisesta siten ole mitään hyötyä.

Viinit ruokakauppoihin ja suomalaisille hyvä mieli.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Virossa myydään väkeviä viinoja ihan ruokakaupoissa. Ei esim. Tallinnassa näe kuitenkaan kännissä muita kuin suomalaisia.

Minne kaikki Viron alkoholistit on kätketty? Vapaan ja halvan alkoholin maassa alkoholisteja täytyy olla kymmenin tuhansin!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juha-Pekka K., mikä on sinun selityksesi niille Tallinnan (tai Tukholman) kännisuomalaisille?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Se on varmaankin suomalaiskansallinen geneettinen erityispiirre (terveisiä KKO:lle)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

Ruotsinsuomalaisilla sitä ei toisessa sukupolvessa esiinny.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Ilo ilman viinaa on teeskentelyä...sehän meillä on usein asian yksinkertainen selitys.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Sitäpä kannattaa miettiä missä ne on?
WHO;n tilastojen mukaan 2012 Suomi tilastoissa 24;s 12,53 ltr alkoholin kulutuksella. Kun Viro taas oli 6:s 15,56 ltr puhdasta alkoholia henkilöä kohden. Muistaakseni vuoden 2013 /14 Suomen käyttömäärä oli laskenut se oli jotain 12.47 ltr. Näissä tilastoissa Venäjä oli 4;s 15,57 ltr;n kulutuksella.
Suomessa ainakin tilastot muuttuvat tosiksi, perheiden hajoamisina kuolemien, sairauksien, rattijuoppouksien, putkassa käyntien, yms sellaisten muodossa. Ehkäpä se Virossa näkyy samoilla mittareilla mitaten.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täytyy muistaa, että vaikka Viina on Virossa vapaata, se ei suinkaan ole paikallisille halpaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tärkeintä tässä bloggauksessa on ensimmäinen kappale. "Suomen merkittävin turvallisuusriski on alkoholi. Noin puolet ryöstöistä ja pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena, ja känni on myös keskeinen tapaturmien taustatekijä. Alkoholisidonnaisten henkirikosten osuus kaikista henkirikoksista on 80 prosenttia."

Van Freddy

"Noin puolet ryöstöistä ja pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena."

Muualla niitä tehdään enemmän ja kaikki selvin päin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eli ilman viinaa Suomi olisi rauhan tyyssija.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt sorrutaan vähän samanlaisiin päätelmiin kuin tuolla "hommafoorumilla", jossa pojat päättelevät rikostilastoista vähän eri tavoin. Minun mielestäni loogisempi ajatusketju olisi kenties sellainen, jossa alkoholin kulutus yhdistettäisiin epäsosiaaliseen käytökseen, eikä toisin päin.

Minä itse olen sitä mieltä, että ainoa tapa muuttaa suomalaista juomakulttuuria on hanojen avaaminen. Tuutata alkoholia tulemaan niin paljon ja niin lujaa, että jokaiselle varmasti riittää. Siinä sitä oltaisiin muutama kuukausi - tillintallin - ja sitten jo helpottaisi.

Seuraava sukupolvi olisi varmasti alkoholikulttuurin kannalta katsoen jo huomattavasti keskieurooppalaisempi. Tai mitä vielä, todennäköisesti jopa oma sukupolveni sopeutuisi siihen alta aikayksikön.

Minun mielestäni blogin tärkein huomio ei suinkaan ollu viinasta jeesustelu tai alkoholitilastot, vaan suomalainen järjestelmällisyys ja tunnollisuus, tämä luomamme stressikulttuuri, joka ulottuu monitahoisesti lävitse koko yhteiskunnan kuin kirjallisuudessa esiintyvä ilmestyskirjan peto konsanaan. Väsymys, jonka vaikutukset näkyvät, kuten olemme huomanneet.

Ei, Suomea ei kestä selvin päin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #16

Tämä on paljon monimutkaisempi hämähäkinseitti. Jos hanat tuosta vain avataan, seurauksena on välitön katastrofi.

Mutta kyllä hanat pitää aukaista, tosin operaation pitää lähteä kansan hyvinvoinnista, eli huonostivoinnin helopttamisesta ja sen syiden selvittämisestä ja niiden myöntämisestä.

Suomi ei ole ihmistä varten niin kauan kun pyrimme tehostamaan työmarkkinoita, oli sitten kyse bisneksestä tai sen tartuttamasta julkisesta sektorista. Rahan säästäminen yleensä sillä Hölmöläisten matonjatkuutekniikalla tai vieläkin hölmömmin, on saatava loppumaan. Ei ole mitään järkeä siinä, että työmarkkinat perustuvat siihen, että välistävetäjät saavat omansa niin, että puolet kansasta tekee työt jaksamisensa äärirajoilla ja toinen puolisko pakotetaan olemaan tekemättä mitään – ja silti jälkimmäisenkin pitäisi elää. Siis maton toisesta päästä leikataan näitä työttömiksi sysättyjen elatusmaksuja. Työmarkkinat keskittyvät vain rahaa pikaisesti tuottavaan työhön, ja samalla välttämättömät ja tärkeät työt jäävät retuperälle, koska ne eivät tuota sitä välitöntä rahaa. Ne tuottavat niinkin vähäpätöisiä asioita kuin terveys, sivistys, lasten ja vanhusten huolto, ihmisarvoinen elämä.

Eihän tässä kaikessa ole järjen pätkääkään. Tämä kaikki ikuisen talouskasvun illuusion varjelemiseksi ja välistävetäjien eduksi. Ja kansalaisen tappioksi.

Jotain on tehtävä, pian ja ankarasti. Muuten me näivetämme itsemme viinan, pillereiden tai robotiksi muuttumisen avulla kokonaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

"Minä itse olen sitä mieltä, että ainoa tapa muuttaa suomalaista juomakulttuuria on hanojen avaaminen. Tuutata alkoholia tulemaan niin paljon ja niin lujaa, että jokaiselle varmasti riittää. Siinä sitä oltaisiin muutama kuukausi - tillintallin - ja sitten jo helpottaisi."
Ja sitten." Ei, Suomea ei kestä selvin päin." Eli jotain muutakin tarvittaisiin kuin hanojen avaus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Ei keskieurooppalainen tissuttelu ole mikään ihanne.
Mutta sikäli olen jossain määrin samaa mieltä, ettei alkoholi välttämättä ole väkivallan ja rikollisuuden syy, vaan pikemminkin tekosyy.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #96

Eteläeurooppalainen tissuttelu on melko harmitonta, mutta maksan päälle se käy: Tunnen yhden pieyrittäjän ja yhden pienviljelijän, joilla menee aterioilla noin kaksi litraa viiniä päivässä/per nenä. Mielestäni se on kännipäällä oloa koko päivän.
Molemmat kuitenkin katsovat suhtautuvansa alkoholinkäyttöön hyvin varauksellisesti. Se tarkoittaa sitä, että Grappaa ei kulu senttiäkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #108

Mielestäni terveyden menettäminen ei ole harmitonta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #111

Terveyden menettää ennen pitkää kuitenkin. Viimeistään kuolema on hyvä indikaattori.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #115

On olemassa terveitä vanhuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #115

Niin, alkoholistit kuolevat yleensä nuorempina.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #117

Kun elämä lyhenee, niin se lyhenee järjestään sieltä huonommasta päästä. Minä en näe yhtään hyvää puolta vanhenemisessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #118

En silti suosittelisi itsensä tappamista alkoholilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #118

Terveenä vanheneminen on mukavampaa kuin kituliaana.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Eikö Suomea kestä selvin päin?"

- Kestää. Kysymys ei ole Suomesta (maana tai yhteiskuntana), vaan osasta suomalaisia. Kun kännäämään tottunut suomalainen matkustaa ulkomaille, juopottelee hän sielläkin. Toisaalta kun maltilliseen alkoholinkäyttöön tottunut matkailija saapuu Suomeen, ei hän - ainakaan minun tietääkseni - ensi töikseen ryhdy örveltämään.

PS. Oikolukuohjelma hyväksyi "kännäämisen" ja "juopottelun", mutta käytti punakynäänsä "örveltämisen" kohdalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta mistä se johtuu että "kännäämään tottuminen" periytyy vaikka se ei ole mikään onnistunut tapa elää?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kai se on jonkinlaista kulttuurista perimää, ei geneettistä vaan opittua. On tietysti heitäkin, jotka käyttävät vanhempiensa elämäntapaa esimerkkinä epäonnistumisesta, ja korjaavat oman sukupolvensa kurssin.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #46

Olen samoilla linjoilla Tuomon kanssa. Aika pitkälle opittua. Sen lisäksi yksi "koukuttava" muoto /tapa on sosiaalinen riippuvuuden syntyminen, joka jää aina vähemmälle huomiolle. Ravintoloissa, kuppiloissa syntyy hyvin nopeasti omat ryhmät. Samoin eri harrastuksissa ja vapaa-ajanvietoissa. Yksi parhaiten kuvaava, joskaan ei välttämättä täysin oikea tapa tuoda esiin on erään kaverin tuoma ryhmä "numerojuopot". Vaikka itse kuulunkin Karavaanareihin, niin aloin miettiä tuota kaverini lausahdusta syvemmin, jossain mielessä se on myös totta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Esimerkin avulla opitaan tapoja. Lisäksi on tutkimuksia jotka viittaavat siihen, että alttius alkoholismiin olisi geneettisestikin periytyvä ominaisuus.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Olisiko vaan niin yksinkertaista, että alkoholia käytetään siksi, kun se on mielihyvää tuottava koukuttava päihde, ja parempiakaan laillisia aineita ei ole saatavilla? Mielestäni päihteistä puhuttaessa ei riittävän usein mainita sitä yksinkertaista tosiseikkaa, että niistä tulee hyvä olo. Eikö tätä haluta sanoa, kun kai se nyt edes yleisesti tiedetään? Ihan totta on tähän liittyen se, että Suomessa ei arkipäivän nautintoja ole ainakaan liiaksi, ja että byrokratia ja sääntöjen pikkutarkka valvominen tukahduttavat hengen.

Se on kuitenkin selvää, että niin sanottuja suomalaisia juomatapoja pidetään framilla ihan silkasta itseruoskimistarpeestamme, joka kulkee jonkinlaisena kulttuurillisena perintönä. Esimerkiksi eduskunnan täysistuntoja katsellessa tai tätä blogistania selatessa on saanut kerta toisensa jälkeen hämmästyä siitä, kuinka paljon sananvaltaa erilaisilla puritaanihihhuleilla tässä maassa edelleen on.

Todellisuudessa tässä maailmankolkassa ei juoda eikä ole koskaan juotu sen enempää kuin muuallakaan Euroopassa, mutta silti Pohjoismaat olivat viime vuosisadan alkupuolella ainoita, joissa kansa oli johtajiaan myöten tarpeeksi myötämielistä uskoakseen Yhdysvalloista saarnamiesten mukana saapunutta raittiuspropagandaa, mikä johti kieltolakien säätämiseen niin Norjassa, Islannissa kuin Suomessakin. Oleellista tässä ei nyt ole se, että kieltolain aikaan ryypättiin enemmän kuin ennen sitä, vaan se, että laki tuli ylipäätään voimaan.

Eräs historiallinen selitys kieltolaille on se sinänsä positiivinen ongelma, että naiset olivat hiljattain saaneet äänioikeuden. Viinanjuonnin kieltäminen ukoilta oli ilman muuta jonkinlainen feministinen näpäytys myös Yhdysvalloissa, ja kyllähän tämä sukupuolinäkökulma nykyäänkin korostuu alkoholikeskustelussa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nautintopaletin yksipuolisuus on kyllä kaikenlaiseen addiktiiviseen käytökseen ehdollistava.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Alkoholi onkin päihteenä monipuolinen. Siinä missä useimmat muut päihteet vaikuttavat vain yhdellä tapaa, on alkoholilla sekä piristäviä, rentouttavia, euforiaa tuottavia, esteitä poistavia että suurina määrinä käytettynä lamauttavia vaikutuksia. Ei kai se nautintopaletti nyt niin yksipuolinen ole, jos kaikki nämä fiilikset tulevat samasta aineesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

; ). Mä tarkoitin kyllä sitä että elästä nautittaisiin erilaisten nautintorituaalien kautta noiden aineiden lisäksi/rinnalla. Siis tyyppiä henkiset nautinnot, luontonautinnot, seksi, ruoka, sosiaalinen elämä, harrastukset, työ jne. Voi olla että muissa kulttuureissa on rakennettu enemmän kaavoja joiden kautta noita elämännautintoja korostetaan kun taas meillä juuri alkoholin ympärille on rakennettu paljon kaavoja ja malleja, puhetta ja muita kulttuurisia kuvioita.
Nautinto tulee nautinnoksi myös sitä kautta että se kulttuurisesti korotetaan siihen asemaan. (Tähän ei kuulu se että addiktoituneelle vailla nautintoa eläminen on tuskallista ja aineen tai tavan kanssa lähempänä nautintoa.)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Blogisti korosti suomalaisille ominaista käyttäytymistä alkoholin vaikutuksen alaisena. Känni on peitto jonka varjolla suvaitaan muutoin paheksuttavaa käytöstä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Pitäisi lopettaa se paheksuminen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #99

Monessa asiassa kylläkin, mutta väkivaltaa ei pidä suvaita.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomalaisen yhteiskunnan hyveeksi on tehty itsensä tappaminen sössimällä työelämä täydellisesti.

Tätä taloususkontoa...

http://annakontula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183666...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tätä tarinaa suomalaisten erityisestä taipumuksesta juopotteluun toistellaan itsestään selvyytenä kuin jotakin mantraa sen enempää sen paikkansa pitävyyttä kyseenalaistamatta. Jos nyt oikein muistan asiasta tehtyjä tutkimuksia, ainakin nuorten humalajuominen on vähentynyt 2000-luvulla. Suomalaisten koululaisten humalajuominen vähän eurooppalaista keskitasoa yleisempää, mutta trendi on Suomessa laskeva, kun se useissa Euroopan maissa on nouseva.

Yleisempi trendin näyttäisi vähän pelkistäen olevan se, että koulutettujen miesten humalajuominen vähenee ja naisten humalajuominen lisääntyy. Väite, jonka mukaan suomalaisen kännin taustalla on kulttuurimme viehtymys säntillisyyteen, ei saa tukea alkoholinkäyttötutkimuksista. Ne tuntuvat viittaavan siihen, että niissä säntillisissä ammateissa toimivat ryyppäävät keskimääräistä vähemmän.

Sen, että alkoholi on Suomen suurin turvallisuusriski, tutkimukset kyllä vahvistavat. Henkirikoksissa 69 % tapauksista molemmat olivat humalassa ja 83 % tapauksista ainakin toinen oli humalassa.

Matti Motti

Kliseitä:
"Missään muualla ei ole humalaisia". No varmasti on - ja loput juovat joka päivä, jolloin ei tule humalaan.

"Humalaiset hyväksytään..." Ei hyväksytä, korkeintaan toinen humalainen myötähäpeästä.

Mutta miksipä Suomea ei kestäisi selvinpäin: sosiaalinen ilmapiiri, yksinäisyys ei ole ongelma, ihmiset puhelevat keskenään - tuntemattomatkin, sää on loistava, mielialalääkitys hoidetaan...tulevaisuus on toivoa täynnä ja positiivinen ilmapiiri vallitsee.

Poliitikoilla peiliin katsomisen paikka? Ainoa mitä keksitte arvoisa kansanedustaja, oli mainoskielto (ei koske nettiä, ei koske ulkomaisia lehtiä eikä ulkomailta Suomeen saapuvia jakeluautoja).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Säntilliyys" ei selitä alkoholinkulutusta. Maailmassa on lukuisia meitä paljon "säntillisempiä" kulttuureja, joissa vastaavaa alkoholiongelmaa, "kännäyskulttuuria" ei ole.

Kulutus onkin selvästi kasvanut, kun juomatapojamme on väen väkisin "eurooppalaistettu". Tämä näkyy hyvin paitsi litramäärissä, myös maksakirroosin lisääntymisessä.

Yksi keskeinen syy alkoholin liikakulutukseen suomalaisten keskuudessa näyttäisi olevan masennus. Tämä Suomessa poikkeuksellisen yleinen kansantauti yhdistettynä alkoholin saatavuuteen ei voi olla seurauksitta.

Alkoholi on melko tehokas masennuslääke nautittuna, mutta sen haittapuolena on, että kun humalatila on ohi, masennus palaa entistä pahempana. Näin kuulutus pitkällä aikavälillä kasvaa ja siihen jää "koukkuun". Lisäksi alkoholin terveyshaitat ovat merkittävät. Myös sosiaalisiin suhteisiin sillä on seurauksensa. Ongelmaan on toki saatavissa hoitoa, erilaisia masennuslääkkeitä ja muita terapiamuotoja, mutta näitä ei käytetä.

On toki niin, että alkoholin liikakäyttöön on muitakin syitä, mutta tuo masennus näyttää olevan taustalla useimmissa tapauksissa. Se saattaa johtua joko sosiaalisesta tai taloudellisesta tilanteesta, perintötekijöistä tms., mutta on kuitenkin pääosin hoidettavissa. Toki osa ei edes halua tilanteeseensa muutosta, mutta se onkin jo toinen ongelma.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jouko:"On toki niin, että alkoholin liikakäyttöön on muitakin syitä, mutta tuo masennus näyttää olevan taustalla useimmissa tapauksissa."

Tuosta olen samaa mieltä - me suomalaiset olemme ainakin masennuslääkkeiden syömisessä maailman kärkiluokkaa ja aika ilotonta joukkoa me kyllä valitettavasti olemme.
Yhdetkin hymyilevät kasvot ovat poikkeus joukossa ja juhlissakin irtoaa hymyt ja iloinen rupattelu yleensä vasta muutaman lasillisen jälkeen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Alkoholi taitaa olla suomalaisten yleisin masennuslääke.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Masennus varmasti on monien tapausten taustalla. Terapiaa Suomessa ei saa ainakaan riittävästi. Lääkkeiden kanssa tulee olla varovainen. Osa tutkijoista sanoo, että masennuslääkitys saattaa muuttaa muutoin tilapäisen masennuksen krooniseksi. Itse suhtaudun näihin onnellisuuspillereihin todella varauksella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Osa tutkijoista sanoo, että masennuslääkitys saattaa muuttaa muutoin tilapäisen masennuksen krooniseksi.

Kukahan asiantuntija tällaista väittää?

--Terapiaa Suomessa ei saa ainakaan riittävästi.

Kyllä saa, jos on edes jossain määrin valmis osallistumaan kustannuksiin, syrjäseudut poikkeus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #77

"asiantuntija"? Ehkä potilaat ja omaiset ovat asiantuntijoita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #77

Ongelmana tuossa viimeksi mainitsemassasi on, paitsi asuinpaikka, myös se, että keskivakavasta ja vakavasta masennuksesta kärsivällä ihmisellä, joka on jo turvautunut etanoliin "kansanlääkkeenä" ei useinkaan ole jäljellä mitään, millä osallistua noihin kustannuksiin, eikä usein kykyäkään, juuri masennuksesta johtuen. Ja se on yksi masennuksen v-mäisimpiä puolia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #77

Masennusta parantavien terapiamuodoissa olisi paljon kehittämisen varaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kansalle suolletaan kossua ja keppanaa ja ihmetellään kun kansa sekoilee. Jospas tilaisit saksasta laadukasta viiniä tai konjakkia, hintaan jonka vielä sietää. Sitä voit sitten rauhallisin mielin nautiskella ja kehittää hienoja ajatuksia. Panosta laatuun, loppuu se sekoilu.

Keijo Räävi

Sydämen asialla -sarjassa mennään työpäivän jälkeen pubiin oluelle. Vaikka kysymyksessä on fiktiivinen tv-sarja niin tuo kertoo jotain brittiläisestä elämäntavasta jossa alkoholi ei näyttele pääroolia vaan pubiin keräännytään vain jutustelemaan ja lähdetään kotiin käytännössä selvin päin.

Jos verrataan suomalaiseen tapaan niin ero on huikea. Meillä pubit ovat arkipäivisin käytännössä tyhjinä, asiakkaina ehkä vain keski-eurooppalaisia turisteja. Viikonloppuna Suomessa sentään pubit täyttyvät mutta asiakkkaat ovat kaatokännissä jo tullessaan ja portsareilla kova työ pitää pubissa edes jonkinlaista järjestystä.

Jonas Hellgren

Missähän päin Suomea tuollaista on? Jossain Savossa?
Sen mitä muistan parinkymmenen vuoden taka, niin ainakin turkulaisissa pubeissa väkeä riitti joka päivä, ja nimen omaan siellä käytiin pääasiassa moikkaamassa kavereita ja ottamassa muutama olut siihen päälle.

Englannista vielä sen verran että TV-sarjan esittämään aikaan kännissä ajaminen oli vielä sallittua, eikä vieläkään poliisilla ole oikeutta puhalluttaa ilman ajovirheitä tai muuta hyväksyttävää syytä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Brittiläinen elämäntapa" tuottaa paljon alkoholistejä.

Jari Vuorinen

"Oikeudellinen sääntely ja viranomaiskontrolli purevat huonosti kulttuurisiin ilmiöihin. Kulttuuria voi nimittäin muuttaa vain ymmärtämällä sen sisäistä logiikkaa."

Olen eri mieltä kanssasi.Valtiovalta voi joko voimistaa tai heikentää tätä kulttuurista ilmiötä joka on myöskin varsinaisen sairauskäsitteen osalta fysiologinen ilmiö.

Viittaan edelleenkin kirjoitukseeni omassa blokissani :"Viinavanhanen...Se Matti."

http://opteryx.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183356-vii...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jari mikä logiikka tässä on?

"Vantaan Myyrmäen asukkaat ovat kolmena vuotena peräkkäin jäädyttäneet Kilterinmäen leikkipuistoon luistelualueen lapsia varten. Tänä vuonna kaupunki aikoo rikkoa kentän, mikäli se jäädytetään. Kaupungin mukaan yleisiä paikkoja ei voi jäädyttää, sillä ne ovat turvallisuusriski". (Yle)

Kyllä se turvallisuus on tässä vain tekosyy.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Väitän, että suomalaisen kännin taustalla on kulttuurimme viehtymys säntillisyyteen. Me pidämme kiinni aikatauluista, noudatamme sääntöjä ja rakennamme kadut suoriksi. Me inhoamme myöhästelijöitä, maksamattomia laskuja ja ylipäätään kaikenlaista keskeneräisyyttä."

Anteeksi, en ole lukenut koko viestiketjua , joten saatan toistaa ja voin myös ymmärtää väärin kirjoittajan ajatukset; tulkitsen kirjoittajan määrittelevän " säntillisyytemme" jotenkin huonoksi asiaksi??

Näen säntillisyytemme suurena voimavarana tässä turbulentissa maailmassa ; esimerkiksi ylpeänä seison pyöräni kanssa punaisissa valoissa vaikka autoja ei näy mailla eikä halmeilla. (vaan jossain voi pieni viisi vuotias minua selkään silloin tuijottaa ja ottaa oppia vanhemman esimerkistä.)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Pakko tunnustaa, että vaikka muuten olen melko vapaamielinen ihminen, myöhästelemistä en suvaitse. Itse olen erittäin täsmällinen ihminen, ja jos joku toinen myöhästyy sovitusta tapaamisesta, koen että tämä ihminen aliarvioi ja väheksyy minua. Toki Suomen sääoloissa voi joskus sattua vahinko, mutta nämä jatkuvasti myöhästelevät ottavat oikeasti koppaani.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin pidän ajankäytön hallintaa hyveenä. Sitäpaitsi se vähentää stressiä kun ei tarvitse pitää kiirettä ja hosua.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jo muinoin Napoleon sanoi: "On varkaita, joita laki ei rankaise ja jotka varastavat ihmiseltä kalleinta, mitä hänellä on - aikaa."

Minusta tuo on varsin hyvin sanottu ja se pätee hyvin niin myöhästelyyn kuin moneen muuhunkin asiaan:)

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Yle FEM-kanavalta tulee dokumenttisarja Olutretki eurooppaan.

http://areena.yle.fi/tv/2283988

Myös ruotsalaiset vauvasta vaariin örveltivät Fredrikshavenissa Tanskassa halvan oluen ja viinan perässä. Ruotsalaiset olivat tottuneen samanlaiseen alkoholipolitiikkaan kuin me, ja vapaa halpa viina sai kaikki sekaisin.

Tästä voi siis päätellä että ongelmajuomisen ja kännissä örveltämisen aiheuttaa holhoaminen eli juuri suomessa harjoitettu alkoholipolitiikka.

Jonas Hellgren

Se on sitä ruotsalaista kulttuuriperintöä Suomessa.

Jonas Hellgren

Selväjärkinen ei kestä Suomea selvin päin.

Kyykyttäjille, nipottajille, byrokraateille, feministeille, uskovaisille ja muille elämästä vieraantuneille se sen sijaan taitaa onnistua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa on aina arvostettu kovia viinamiehiä, Kekkosesta lähtien. Tuo Arhimäen töppäily oli poikasen touhua kunnon viinamiesten, Kuten Kekkosen, Karjalisen tai vaikkapa Väinö Leskisen, rattijuopumuksineen. Jahas, kello onkin jo kolme, aika lähteä alkoon, loppiainen kun on riittävä syy ryyppäämiseen.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Suomalaisella alkoholipolitiikalla on aiheutettu valtavasti työttömyyttä ja syrjäytymistä. Ravintoloissa nautitaan tilastoidusta alkoholista enää vain noin 9%. Tässä luvussa ei varmaankaan ole mukana Viron tuontia, joten todellisuudessa luku on vieläkin pienempi.

Kuinka paljon uusia työpaikkoja syntyisi jos alkoholivero laskettaisiin muun euroopan tasolle ja ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin?

Kuinka paljon vähemmeän syrjäytyneitä suomessa olisi, jos vähävaraisellakin olisi varaa edes silloin tällöin istua ravintolassa juttelemassa muiden ihmisten kanssa sen sijaan että vetää yksin kotona lärvit halvalla tuontiviinalla?

Hannu Kitinoja

Jos haetaan "syyllistä" Känni Suomelle,niin katse kohdistuu
Arkadian mäkeen,lisää typeryyksiä,kuten alkoholi mainonta,yms,
kaikki "holhous" aiheuttaa vastareaktion,kaikki,no,vanhan liiton porukka tietää tämän. Mutta,EU,direktiivit,yms. puhdas "Bull Shit",
Voisin kysyä,koska Te helvetin hölmöt heräätte?
ja ymmärrätte mitä tapahtuu?
t.hannu

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikös nuorison alkoholinkäyttö ole vähenemään päin, ollut jo monta vuotta? Mietin vaan siitä, että kun kerran viinan käyttö opitaan ja periytyy.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei pidä tulla tyrkyttämään tilastoja ja tosiasioita niille, joilla on jo mielipide.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jos äitiluonto ei olisi kehittänyt nuorisoa, se pitäisi keksiä Suomeen. Nuorison varjolla on niin kovin mukavaa ja kätevää alistaa ja säännöstellä aikuisten ihmisten toimintaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ihminen kautta aikojen on käyttänyt pään sekotteita, huumeita. Mikäli viinasta luovumme, se korvautuu toisenlaisilla huumeilla. Miksi korvata jo tuntemamme viina ja tupakka uusilla tuntemattomilla sekotteilla?
Uusien korvaavien aineiden kotoutuminen maahamme on jo alkanut.

Janne Suuronen

Raivostuttavan rasistinen kirjoitus. Mutta kun rasismi kohdistuu (valkoihoiseen) suomalaiseen (mieheen), niin luonnollisesti US toimittajienkin mielestä rullakamaa.

Esimerkiksi: Kun ulkomaalaisten (joita on alle 5% Suomessa asuvista) osuus törkeistä varkauksista on 50%, niin Anna Kontula tässä blogissaan pohtii ja leimaa kaikki suomalaiset yhteen kännissä rötöstelevien nippuun

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Kun Henkirikoksisten osalta Anna Kontulan viittaamat kantasuomalaiset känniörveltäjät eivät mitenkään poikkea vaikkapa Kaakkois-Aasialaisista maahanmuuttajista (jotka tekevät väkimääräänsä nähden tuplasti enemmän henkirikoksia) tai vaikkapa Afrikasta lähtöisin oleviin maahanmuuttajiin verrattuna (tekevät noin saman verran kuin suomalaisaet), niin silti Anna Kontula tekee johtopäätöksen, jossa (kanta)Suomalaisten säntillisyyden tuoma ahdistus olisi tämänkin ilmiön pohjalla. Eittämättä näin voi Anna Kontulan ja muunkin vasemmistoliiton kannattajakunnassa yleisemmin ollakin, mutta on tosiaankin rasistista siltä pohjalta leimata kaikki Suomalaiset samaan nippuun. Ei pidä paikkansa yhtään sen enempää, kuin vaikkapa kliseet joissa kaikki maahanmuuttajaryhmät leimataan samanlaisiksi naisia halveeraaviksi raiskaajien ryhmäksi.

Tämä on sellainen inhottava leimoja lyövä pinallinen kirjoitus, jonka laatuinen maahanmuuttajin kohdistuvana saisi huutomyrkyisän vastalauseryöpyn ja ehkä johtaisi punavihreiden nuorten naisten ilmiantamana oikeusistuimen kautta tuomioon.

Alkoholin aiheuttamat ongelmat Suomessa ovat oma harmillinen aihepiirinsä, mutta mihin tällaiset ennakkoluuloja ja mielikuvia vilisevät kirjoitukset eivät varmasti tuo parannusta. En muista koskaan kenenkään suomalaisen edes puolittain hyväksyneen kännisten ikkunoiden rikkomisia, mutten tosiaan olekaan liikuskellut Anna Kontulan tai muutenkaan vasemmistonuorten piireissä. Ehkä kirjoitus kuvasikin enemmänkin vain vasemmistonuoria itseään, kuin suomalaisia noin yleisemmin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ihme piiperrystä.

Olisit todennäköisesti samaa mieltä, jos kirjoittaja olisi vaikka kokoomuslainen. Blogikirjoitus olisi näet aivan yhtä hyvin voinut olla miltä poliittiselta laidalta tahansa.

Mutta joidenkin mielestä nähtävästi on tärkeämpää se kuka sanoo, kuin mitä hän sanoo.

Janne Suuronen

Tutkimusten mukaan suomalaiset kuuluvat maailman onnellisimpien ihmisten joukkoon ja olemme vaikkapa maapallon keskikastia iloisten positiivisten asioiden esille tuomisessa. Esimerkiksi Italialaisten edellä.

Suomalaiset eivät ole mitenkään erityisen juoppoja, synkkämielisiä tai antisosiaalisia ihmisiä. Olemme ihan toisenlainen kansa, kuin millaista kuvaa vasemmistointellektuellien palvoman Kaurismäen elokuvat meistä luo.

Tämän puheenvuoron pohja kokonaisuudessaan on aikalailla täyttä shaibaa. Kertoo sen, ettei kirjoittaja ymmärrä Irlantilaisten, Englantilaisten tai vaikkapa Ruotsalaisten alkoholikulttuurista mitään. Tai ymmärrä tai halua eritellä väkivallan rakenteellisia eroja niin maiden välillä, kuin Suomen sisällä.

Ensin rakennetaan Kaurismäkien elokuvien ja vasemmistointellektuellien luoman synkän Suomi-maailmankuvan päälle olkinukke ja jota vastaan sitten punaisen ratsun selässä lähdetään taistelemaan liput liehuen. Mutta iloinen positiivinen itsetietoinen onnistunut valta-Suomen muuttunut todellisuus kun ajoi jo kolmekymmentä vuotta sitten Suomen moisen aikakauden ohitse; jos sitä edes koskaan olikaan.

Alkoholin ongelmia Suomessa ei vähennetä viljelemällä selvästi asioista hieman pihalla olevan Anna Kontulan olkinukkekirjoituksilla. Tai sanotaanko niin, ettei Kontulan ymmärtämä todellisuus koske kovinkaan kattavaa otantaa Suomesta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #69

Ei nuo Jannen kommentit iloisen positiivisuuden parhaasta päästä näytä olevan. Heh.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #70

Jospa tuo Janne vain kyllästyi näiden iänikuisten kliseiden toisteluun ja siitä sitten kiivastui.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #69

Alkoholiongelma ei Suomesta poistu vaikka muuallakin olisi sitä.

Blogissa puhutaan niistä erityisistä syistä, mitkä Suomelle ovat tyypillisiä. Irlannin ja Ruotsin alkoholismln syyt eivät kuulu tähän, vaikka voisihan blogisti kirjoittaa tähän romaaninkin mittaisen kirjoituksen.

Suurosen aggressio näkyy syntyvän ainoastaan blogistin puoluekannasta, ei asiasta. Tai sitten omasta alkoholinkäytöstä...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itsemurhat ja henkirikokset ovat vähentyneet koko ajan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Käyttäjän KalleRty kuva
Kalle Räty

Alkoholin väärin käyttäminen on sota-ajan jälkeisen suomen ongelma. Kun lähdettiin taisteluihin otettiin viinaa helpottamaan kuoleman pelkoa ja antamaan rohkeutta.
Miehille tuli riippuvuus ja viinan keitto jatkui sodan päätyttyä.Suomessa miehisyyden mittana on pidetty viinan kestävyyttä ja suomalaisten itsetunto on ollut heikko avautumaan muuten kuin viinapäissään.Väitän ettei suomalaisilla ole
juomakulttuuria meillä on vain juopottelu kulttuuri.Kun juodaan kerralla pää täyteen ongelmat ja riidat kasvavat sanoja suuremmiksi, alkaa tappelu, aseet, kirveet ja puukot heiluvat.
Hullut suomalaiset ovat pelättyjä ja rohkeita päissään,mutta ujoja, hiljaisia ja sisäänpäin kääntynitä selvinpäin.
On huvittavaa,kun 100 päivää pitäisi olla nauttimatta mitään alkoholipitoista.
Suomessa on alkoholisteja nykyisin naisissa ja miehissä aivan liikaa.
Päihde kasvatus tulisi olla kouluaineena ja meidän tulisi oppia keskustelu kulttuuri ja sitä kautta hyväksymään erilaisuutta ja löytää muutakin kuin tehdä töitä kuin hullut ja ryypätä viikonloput.

Käyttäjän KalleRty kuva
Kalle Räty

Alkoholin väärin käyttäminen on sota-ajan jälkeisen suomen ongelma. Kun lähdettiin taisteluihin otettiin viinaa helpottamaan kuoleman pelkoa ja antamaan rohkeutta.
Miehille tuli riippuvuus ja viinan keitto jatkui sodan päätyttyä.Suomessa miehisyyden mittana on pidetty viinan kestävyyttä ja suomalaisten itsetunto on ollut heikko avautumaan muuten kuin viinapäissään.Väitän ettei suomalaisilla ole
juomakulttuuria meillä on vain juopottelu kulttuuri.Kun juodaan kerralla pää täyteen ongelmat ja riidat kasvavat sanoja suuremmiksi, alkaa tappelu, aseet, kirveet ja puukot heiluvat.
Hullut suomalaiset ovat pelättyjä ja rohkeita päissään,mutta ujoja, hiljaisia ja sisäänpäin kääntynitä selvinpäin.
On huvittavaa,kun 100 päivää pitäisi olla nauttimatta mitään alkoholipitoista.
Suomessa on alkoholisteja nykyisin naisissa ja miehissä aivan liikaa.
Päihde kasvatus tulisi olla kouluaineena ja meidän tulisi oppia keskustelu kulttuuri ja sitä kautta hyväksymään erilaisuutta ja löytää muutakin kuin tehdä töitä kuin hullut ja ryypätä viikonloput.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Pakkohan kansan on jotain pitänyt tehdä, jotta jaksavat ankeaa arkea päivästä ja vuodesta toiseen.
Suomalaisethan ovat suurimmalta osaltaan talonpoikia. Suomalaiset ovat aina olleet joko Ruotsin tai Venäjän vallan alla. Aina suomalaiset ovat kelvanneet alusmaidensa sotiin sotimaan joko ruotsalaisten tai venäläisten alaisuudessa ja puolesta. Elä siinä nyt sitten koko ajan selvinpäin, kun suomalaisia on retuutettu kansana aina sinne ja tänne. Yleensä aina johonkin sotimaan.

Arkea pientiloilla toisen maailmansodan jälkeen on jaksanut paremmin, kun välillä on juonut itsensä pään täyteen ja tällä tavalla aina välillä ovat suomalaiset maaseudulla itsensä nollanneet ja purkaneet pois paineitaan.

Juominen on ollut tapa selviytyä ankeasta ja ankarasta talvesta ja työntäyteisistä päivistä pientiloillaan. Alkoholi on aina ollut osa suomalaista kulttuuria ja valitettavasti juovuspäissään suomalaiset ovat kautta aikojen myös tappaneet välillä toisiaan.
Alkoholin käytön kustannukset ovat tietysti melko suuret ja niitä pitää yrittää pienentää kaikin mahdollisin järkevin keinoin. Siksihän meillä on myös poliitikkoja, jotka säätelevät lainsäädännöllä alkoholin mainontaa ja saatavuutta. Minusta suomalaiset eivät osaa juoda sivistyneesti. Kai se on mukavampi olla aina kunnon humalassa kuin vain vähän päissään.

Alkoholin käyttöä pitää yrittää vähentää. Liian monet suomalaiset ovat juoneet itsensä aikaisemmin hengiltä. Myös nykyään alkoholi aiheuttaa Suomessa liikaa kuolemia. Tästä kehityksestä on syytä olla huolissaan ja jotain pitäisi asian vuoksi myös poliitikkojen tehdä, jotta alkoholikuolemat saadaan nyt ja tulevaisuudessa vähenemään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Aina suomalaiset ovat kelvanneet alusmaidensa sotiin sotimaan joko ruotsalaisten tai venäläisten alaisuudessa ja puolesta.

No ei suomalaisia ole koskaan viety sotimaan Venäjän puolestä väkisin.

Jonas Hellgren

Ruotsi taas vei senkin edestä, väkisin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #87

Tuolla "logiikalla" Suomikin vei suomalaisia sotiin, ihan väkisin.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Fakta on, että ei viini ja olut juuri koskaan väkivallan takana ole, mutta tislattu viina kylläkin. Viinit maitokauppoihin ja sen verot alas, niin viinan juonti ja väkivalta vähenee.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tislattua viinaa ovat myös single malt viskit, konjakit ja rommit. Olen kyllä nähnyt känniräyhäämistä ihan magyar ja keppanapohjalta, en koskaan konjakkipäissään ole nähnyt kenenkään räyhäävän.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Yksittäistapauksia näkee molemmista ja räyhääminen ei ole vakavaa väkivaltaa.Kaikkea voi käyttää myös siististi ja sivistyneesti. Unohtamatta sitä, että paljon kaikkea pahuutta näkee myös ihan vesiselvien joukossa. Vakavat väkivaltaongelmat tulevat kuitenkin muuta useammin viinapulloissa, oli ne kirkkaita Alkosta tai ruskeita Tallinnasta.

Hannu Rytilä

Yksi syy ahdistukseen ja sen lievittämiseen päihteillä löytyy auringosta ja maapallon magneettikentistä. En toki väitä että se olisi ainoa syy.

Kirjoitin aiheesta blogin:

http://hannuptrytila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1831...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Oikeudellinen sääntely ja viranomaiskontrolli purevat huonosti kulttuurisiin ilmiöihin."

Ei ainoastaan huonosti, vaan alkoholin kohdalla ilmiselvästi väärään suuntaan. Holhoustarve säilyy ja kasvaa holhousta lisäämällä. Sen näkee vertaamalla muihin EU-maihin kuten Saksaan, missä alkoholiverotus ja holhous ovat paljon vähäisempiä ja kehitys paljon parempi kuin meillä.
Suomen holhousbyrokratia on 100 vuotta tehnyt itse itsensä tarpeelliseksi. Se pitää uskaltaa vihdoin jo lopettaa. Aletaan vihdoin eurooppalaisiksi!

Jaakko Häkkinen

Kyllä, karnevaali-vertaus on toimiva.
Tehokkain keino tehdä suomalaisista raittiita on säätää kaikille kaksi tuntia viikossa pakkoalkoholia. ;-)

Antero Moilanen

Tuossa säntillisyydessä voi olla JOTAIN perää myös. Väittäisin että yksi kummallisuus on myös monien loputon nuukuus. Ei kehdata edes taksilla ajaa talon parkkikselle, ettei naapurit näe... Sitten kun otetaan hapanta niin se on rai rai ja "aja ovhelle shaatanan mulkku kushki, vithu sä oot palweluamatisha!"

Mutta kyllä ruotsalaiset ja norjalaisetkin ovat vakavaa sakkia selvin päin. Ehkä jopa enemmän kuin suomalaiset. Näin olen ollut kokevinani. Punakkanaamaisten kaappijuoppojen maassahan saa marketista vain 3,5volttista, mautonta oluenvastiketta. Yritin juoda sitä juomasta päästyäni, mutta eipä tuosta edes pöhnään päässyt. Ompa järkeä kipata lavallinen, niin että munuaiset huutaa hoosiannaa. Arlandan lentokentältä ei saa myöskään viedä viinaa muihin EU-maihin. Eli hyllyt notkuu viinaa, jota oikeastaan kukaan ei saa edes ostaa... Pontikankeitto onkin yleinen kansanhuvi heilläpäin. Myös pimeät baarit (lue: prätkäkerhot) nauttivat suosiota. Mutta niissähän vain kaverit keskenään iltaa viettävät juu. Mutta kaikkein sekopäisimmät varmaan kieltäisivät prätkäkerhotilat ja bändien treenikset kokonaan.

Ja jostain syystä aina joku blondi mukapoliitikko tai muu ihme lasten leikkipaikkojen kieltäjä keksii kitistä näistä joko irtopisteiden toivossa tai muuten vaan päteäkseen. Miksi niitä kylähulluja pitää edes kuunnella? Onko tässä yksi syy, ollaan liian höveleitä? Painukoon ihan oikeasti helvettiin!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi ihminen ei saa olla hyväksyttävästi kännissä omia aikojaan? Miksi naapuri saa olla hyväksyttävästi kännissä vain silloin kun minäkin?

Sampo Lehto

"Kännissä perheellinen sosiologikin voi pissailla nurkkiin, huudella hävyttömyyksiä ja jakaa persettä kokonaiselle ohiajavalle bussilliselle. Työpaikan pikkujoulut ovat vuoden virallinen bakkanaali, jossa puretaan kasautuneet intohimot ja aggressiot."

Tämäkö on normaalia siellä Tampereella?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Hei Anne Kontula, blogisi on hyvä! Se antaa muutakin ajattelun aihetta kuin alkoholipolitiikan nurjuuden. Tarkoituksella varmaan valitsit provosoivan otsikon. Sillä pääsit nostojen joukkoon, mutta suo siellä, vetelä täällä: Otsikon takia keskustelu lähti 95%:sti harhapoluille. Loput 5% kirjoittajista tunnisti sinut kuvasta ja näyttää olevan niitä jääriä, joille tärkeintä on haukkua vasemmistoa, asiasta viis.
Tsemppiä sulle!

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Hyvin kestää, elämme oikein mielenkiintoista aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuossa äskettäin kuulin että pappismies Martti Lutherin päiväpalkkaan kuului 6 litraa olutta, eli ei kovin kevyet annokset siihenkään aikaan Saksanmaalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskonpuhdistaja Martti Luther oli alkoholisti. Kaikki me olemme kuulleet tarinan siitä, miten hän heitti seinälle ilmestynyttä pirua mustepullolla.

Kirkkohistorian opettajiltamme unohtui kertoa syy: juoppohulluuskohtaus.

P.S. Tarina ei kerro kuka seinän puhdisti, Luther kun keskittyi uskon puhdistamiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jotenkin tämä Anne Kontulan blogi osoittaa kovin ahdasta ja rajoittunutta käsitystä ympäröivästä maailmasta.

Matkailu avartaa näkemystä. Jo heti itärajan takana Venäjällä huomaa sen ällistyttävän tosiasian, etteivät venäläiset miehetkään kestä isänmaataan Venäjää selvin päin.

P.S. Monet suomalaiset eivät kestä selvin päin ulkomaitakaan, etenkään auringon paistaessa ja lämpötilan noustessa kesälukemiin. Sama ilmiö koskee venäläisiä, brittejä, ruotsalaisia jne.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Ja koko Välimeren pohjoisranta on oikeastaan käytännössä aamusta iltaan kännissä, joka iikka (aikuinen), joten siellä on ilmeisesti vielä kurjempaa ja synkempää kuin täällä, jossa suurin osa on sentään arkisin selvin päin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Se on lopulta yhdentekevää paljonko jossain muualla juodaan, voitaisiin ns. pitää katse pallossa ja pohtia omaa tilannettamme. Minulla ainakin on näin äkkiseltään mielessä sen seitsemän asiaa jotka pitäisi selvittää:

1) Onko Suomessa jokin merkittävän yleisen tason alkoholiongelma?
2) Millaisina haittoina se ilmenee?
3) Mistä sen ilmenemismuodosta halutaan eniten eroon?
4) Millaisia on niiden ihmisten enemmistö jotka sen ilmiön muodostavat?
5) Millaisia palveluja tai toimenpiteitä on käytettävissä?
6) Millaisia mahdollisia erityistarpeita palveluille on odotettavissa?
7) Kuinka tämä ryhmä voitaisiin tehokkaimmin tavoittaa?

Tällaisia ristiintaulukointeja on epäilemättä jossain tehtykin, joskaan ei ole osunut kohdalle kuin jotain yksittäisiä "keski-ikäinen, kouluttamaton, työtön, syrjäytyt, mies" jos nyt esimerkiksi kännitapoista puhutaan.

Suomessa eräs asia muuten mikä kanssa vaikuttaa paljon ylimitoitetut tavoitteet ja mainitsemasi perfektionismi, tietty ne tavallaan ovatkin toisilleen sukua. Yhteiskunnallisessa keskustelussa (ja päätöksenteossakin toisinaan) yritetään ratkaista jollain mystisellä tavalla asioita siten ettei kenenkään mielikuvituksen rajoissa oleva poikkeus aiheuttaisi sen suhteen kysymyksiä. Kun kuitenkin palvelun käyttäjien enemmistön pohjalle se on aina rakennettava ja sitten siitä eri suuntiin sijoittuvat ovat omat ryhmänsä. Mietintävaiheessa pitäisi tulla eka ajatuksella valmista, niin eihän se mahdollista ja minkään uuden ehdottaminen kohtaa aina tämän saman muurin.

Alkoholikeskustelu huipentui lainsäädäntöön joka ei toimi sillä kulutusjakaumalla mikä Suomessa on. Kun 10 % porukka juo 50 % kulutuksesta niin painotus on jo sellainen että yleisen tason toimenpiteillä ei tapahdu muuta kuin entistä enemmän lisävaivaa kaikille ja erilaisia kuluja asioiden saattamisesta määräysten tasalle. Kaiken kukkuraksi muutokset ovat voimistaneet tuontia ulkomailta ja jättäneet meille pelkän riskin seurauksista. Tokihan Tallinkille pakettiautolla matkaava voi pidemmältä joutua tankkaamaan Suomessa mennen tullen sekä ostaa ehkä pullakahvit. Maksaahan hän myös autoveroa että pääsee siihen rahaan pörräämään täyden lastin aina kun loppuvan näyttää. Että ei tässä ihan ilman verotuloja jäädä jos nyt tarkemmin mietitään...

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Oletko koskaan huomannut, että suomalaiset eivät ole ainoita rikollisia? No maahanmuuttajataustaiset tekevät rikoksensa joko jossain ruohopöllyssä tai muuten.

Toimituksen poiminnat