annakontula

Jeesuksen klangi

 

Niin pitkälle kuin minä ymmärrän, kristillisen teologian ydin on Jeesus.

Raamattu, sen osat ja tarinaperinne ovat monelle uskonnolle pyhiä. Jos kuitenkin haluaa päästä jyvälle nimenomaan kristinuskosta, on tätä rikasta ja monikerroksista tekstikokoelmaa luettava ikään kuin Jeesuksen silmin.

Politiikassa törmää usein ihmisiin, jotka napsivat Raamatusta lainauksen sieltä ja toisen täältä omien näkemystensä tueksi, ja kutsuvat sitä Jumalan käskyjen noudattamiseksi. He unohtavat, että juuri tästä Jeesus toistuvasti varoitteli, kristinuskon todellisen ytimen sivuuttavasta sääntöuskollisuudesta.

Pyrkimys Vanhan testamentin käskyjen noudattamiseen suoraan, irrallaan Jeesuksen opetuksista, ei ole kristinuskoa. Se on vain eräiden vanhojen kirjoitusten noudattamista.

Hieman toisella tavoin sama muotoon kiinnittyminen näkyy luterilaisen kirkon uudistumispyrkimyksissä. Ei hevimessuissa tai lemmikkieläinten kirkkoretkissä sinänsä ole vikaa, mutta sellaisinaan, ilman kristinuskon ydintä, ne jäävät tyhjiksi. Syntyy eräänlaista uskontopoppia, muotoa ilman sisältöä.

Ongelma ei ole kielessä tai välineessä. Kristinuskoa voi tiettävästi harjoittaa ja välittää monin eri tavoin. Paavali tuntuu olevan jopa sitä mieltä, että koska ihmiset ovat hengellisessä etsinnässään erilaisia, ei kaikille edes voi puhua samoin. Hän vertaa juuri uskoon kääntyneitä lapsiin, joille maito sopii vahvaa viiniä paremmin.

Mikä sitten tekee kristinuskon? Mikä yhdistää erilaisia kieliä, toisilleen vieraita kulttuureja ja eritasoisia ymmärryksiä siten, että syntyy uskonnoksi tunnistettava rakenne?

Se on hiljainen taustasointu, joka löytyy kaikista evankeliumien kohtauksista ja Jeesuksen opetuksista. Siihen kuuluu ainakin rakkautta, armoa, ehdottomuutta ja kyseenalaistamisen riemua, sekä koko joukko vaikeammin määriteltäviä asioita.

Niistä yhdessä muotoutuu selvästi tunnistettava tyyli, joka erottaa Jeesus-osiot muista Raamatun teksteistä.  Eräänlainen Jeesuksen klangi, sanoisin.

 

(Kirjoitettu Kirkko & Kaupungille 17.12.2014)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Hmm... Niin pitkälle kuin minä ymmärrän Vanha testamentti ei mitenkään eroa Lähi-idän paimentolaiskansojen pyhistä kirjoituksesta ja on hyvin samankaltainen kuin esim. juutalaisten Toora.

Uusi testamentti on Vanhaan testamnettiin verrattuna aivan eri kirja.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Siinäpä tämän kristinuskon skitsofrenia.

Mikä tahansa asia voidaan selittää miten päin tahansa, kun vedotaan Raamattuun. Siis sekä vanhaan että uuteen testamenttiin, jotka monilta osin kumoavat toisensa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Niinpä, Vanhaa testamenttia pitäisi kai kohdella jonkinlaisena peruskirjana. Eli, sellaisena joka selittää mistä on tultu ja miten tähän on päädytty.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

JOULU

Mithran syntymäpäivää vietettiin 25.12.

Beetlehemin tähti: Mithralaiset tietäjät kokoontuivat joka vuosi Voiton vuorelle odottamaan maailman kuninkaan syntymistä.

Neitseellinen syntymä: Iranissa on järvi, missä uskottiin säilytettävän Zoroasterin siemennestettä. Neitsyet kylpivät järvessä ja tulivat raskaaksi -> tarina neitsyn Marian neitseellisestä synnyttämisestä.

Eikä tuossa kaikki: Mithralaisten suuri juhla oli kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin juhlittiin Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta. Mithran kuva vietiin symbolisesti kolmeksi päiväksi luolaan, josta se tuotiin ulos elävänä.

Mithralaiset kastettiin, viiniä pidettiin pyhänä verenä, jakoivat leipää, jossa risti, pitivät sunnuntaita pyhitettynä, kutsuivat toisiaan "veljiksi".

Tuskin minkään muun uskonnon jäänteitä kristityt tuhosivat yhtä suurella vimmalla kuin mithralaisuuden. Kristinuskon ja mithralaisuuden samankaltaisuudet ärsyttivät alkuaikojen kristittyjä niin paljon. (J.M.Robertson)

Teologisessa tiedekunnassa tuo kaikki selitetään pois väittämällä, että mithralaisuus on kopiota kristinuskosta. Hohhoijaa. Mitralaisuudella on 4000 vuotta vanhat perinteet.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156682-krist...

PÄÄSIÄINEN

TARINA 1 Keskiajalla Jeesuksesta eli salaliittoteoria, jonka mukaan Jumala lähetti poikansa maan päälle lunastamaan ihmiset Saatanan vallasta. Kristus syntyi ihmiseksi salatakseen jumaluutensa Lusiferiltä. Kristuksen kuoltua saatana tuli vaatimaan hänen sieluaan omakseen, mutta silloin Saatanalle paljastui Kristuksen jumaluus ja viattomuus. Paholainen joutui hyvitykseksi erehdyksestään luopumaan oikeudestaan ihmisten sieluihin. Kirkkokunnat irtisanoutuivat tuosta "teoriasta".
Lähde: H-P Björkman, Kadonneet askeleet (2011).

TARINA 2 Lunastusmalli perustuu Jeesuksen lupaukseen antaa henkensä lunnaiksi syntisten puolesta (Paavali: "Meidät on kalliisti ostettu). Origeneen mukaan lunnaat maksettiin Paholaiselle, koska syntiset ihmiset ovat hänen omaisuuttaan. Origeneen mukaan Paholainen itse sääti lunastuksen ehdot. Hän myisi ihmiskunnan pois vain Kristuksen veren eli sielun hinnalla, sielu kun asuu veressä. Paholainen ei kuitenkaan saanut Kristuksen sielua haltuunsa, sillä yllättäen Jumala herätti Kristuksen kuolleista ja korotti hänet takaisin valtakuntaansa. Huijausta tuokin, koska maksetut "rahat" saatiin takaisin.
Lähde: Kari Kuula, Paholaisen biografia (2010).

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89272-jumala...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On syytä muistaa, ettei Jeesus suinkaan luonut kristinuskoa tai sen oppirakennelmaa.

Jeesus oli uskonnollisesti selkeästi juutalainen, joka itse asiassa hyvin vähäisessä määrin kritisoi juutalaista oppirakennelmaa.

Mohamed Rasal

Hämmästelen, miten voidaan kaunis ja ajateltu kirjoitus yrittää vetää lokaan alhaisuudella.

Helkkari, äänestän kohta vasemmistoa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jeesus oli rasisti (kuva).

Monet eivät näytä tietävän, että monet koraanin kohdat liittyvät kirjoittamisen aikoihin käytyyn uskonsotaan, eivätkä nykyaikaan. Ääriainekset nostavat koraanista irroitettuja kohtia aikomustensa tueksi siinä missä fundamentalistit kristitytkin raamatusta. Vanhoja tekstejä pitää katsoa syntyhetkensä viitekehyksessä eikä kunkin ns. jumalan tai profeetan esittämänä pysyvänä totuutena.

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/152...

Mohamed Rasal

En väitä, että olisit mielisairas, mutta jostain syystä sulle on tärkeitä nuo uskonnolliset asiat. Nostit koraanin esiin, koska kommentoin. Ja sinulle on tärkeää uteloida - ei, en usko koraaniin pyhänä kirjana.

Raamattukin on mulle vieras paitsi koulunpenkiltä, kuten koraani.

Mihin tämä jättää sinut? Aika yksinäiseen paikkaan mielestäni.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskonnot perustuvat ikivanhaan maagiseen ajatteluun ja siten altistavat ihmiset kaikenlaiseen hömppään.

Mohamed Rasal Vastaus kommenttiin #10

No tästä olen kanssasi samaa mieltä. Tuot vain itsesi loukkaavasti esille. Sitä en ymmärrä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11
Mohamed Rasal Vastaus kommenttiin #13

Minua viisaammat ovat sanoneet, että jos huomaat väitteleväsi idiootin kanssa - varo että hän ei tee samoin.

Veijalainen Anneli

Helsingin Sanomat 16.12. Piispa Björn Vikström:Raamattu ei sovi moraalin oppikirjaksi,koska silloin jouduttaisiin hyväksymään orjuus ja sorto".Hän kirjoitaa Raamatusta myös:"Vanhassa testamentissa on historilallisia ja maantieteellisiä epätarkkuuksia".

Tutkimuksen valtauoman mukaan (HS): VT enimmiltään uskonnollista kirjallisuutta,julistusta ja opetusta,jossa hyödynnetty mm. myyttejä,satuja,tarinoita ja legendoja.

Joka tapauksessa VT on miesten(!) kirjoittama aikana, jolloin maailmankuva ja- käsitys oli hyvin alkeellinen ja ihmiskäsitys (kokonaiskuva ihmisestä ja ihmisyydestä)hyvinkin puutteellinen.

Isänsä arkkipiispa John Vikström ensimmäisenä piisposita siunasi homoparin (tosin eläkkeellä) 2010.

Käyttäjän jopolassi kuva
Lars Mahittu

Kiitos Anna hyvästä kirjoituksesta.

Vaikka en ole kristitty, minulla ei ole mitään ongelmaa yhtyä täydestä sydämestäni sen universaaleihin arvoihin: rakkauteen, armoon ja toisen ihmisen kunnioittamiseen.

Cheers,

Lars

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Paavali ei puhu vahvasta viinistä. Paavali puhuu maitoruuasta ja vahvasta ruuasta. Älä sotke käsitteitä vaan lue Raamattua niinkuin se on kirjoitettu. Tulet huomaamaan, että niin Vanha kuin Uusi testamentti kertovat Jeesuksesta ja Jumalan pelastussuunnitelmasta kansoille ja yksilöihmisille. Sinullekin on tarjolla Jumalan yksilöllinen pelastussuunnitelma. Tiesitkö muuten, että Jumala kutsuu ihmistä kaksi tai kolme kertaa tämän elinaikana? Jotenkin koen, että lisääntynyt mielenkiintosi Raamattua kohtaan voi ennakoida Jumalan kutsua kohdallesi. Älä anna mennä sen ohitse, vaan ota Jeesus sydämeesi pelastajana ja syntiesi sovittajana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nettietiketin mukaan keskustelua käydään VAIN asioista, ei ihmisistä.

Mohamed Rasal Vastaus kommenttiin #21

Pahoittelen, että en huomioinut pienempää saatanaa. Kuitenkin jos puhutaan uskonnollisista asioista, niin käsittääkseni en ole poikennut kirjanne teeseistä?

Jonas Hellgren

Jeesus oli kunnon hippi, pilvipäissään pehmeitä puheleva jatsi-Jesse.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Poliitikkona on hyvä tietää rajalinja USA:n uskonnon ja politiikan teossa. Poliitikko saa puhua vapaasti Jumalasta, God, mutta ei Jeesuksesta. Jumalaan saa vaalikampanjassa vedota, mutta Jeesukseen vetoamista pidetään epäsopivana.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uhrimagia. Miksi, mitä, miten, kenelle: syntien anteeksianto, Jeesus, kuolema, Saatanalle. Siis kristinuskon maagisessa kontekstissa ...

Toimituksen poiminnat