annakontula

Ulkopuoliset

Alaovelle on ilmestynyt lappu. Siinä kerrotaan, että pesutuvasta on tavattu ”ulkopuolinen henkilö” nukkumassa.

Nyt asukkaita kehotetaan tarkkaavaisuuteen. Ketään ei saa päästää alaovesta ja jos taloyhtiön tiloissa havaitaan tuntemattomia, pitää asiasta ilmoittaa poliisille tai suoraan numeroon 112.

Kovaa tekstiä. Siinä maailma jaetaan ”meihin”, joilla on varaa lämpöiseen kotiin, sekä ”ulkopuolisiin”, jotka eivät saisi nukkua edes tyhjän pesutuvan betonilattialla. Meihin, joilla on valta usuttaa viranomainen ajamaan ”ulkopuoliset” pois, tarvittaessa väkivalloin, vaikka ulkona on jo pakkasta öisin.

Laki antaa keskiluokalle luvan ja välineet suojella omaa maailmaansa ikäviltä häiriötekijöiltä ilman, että itse pitäisi antautua kiusalliseen ja potentiaalisesti vaaralliseenkin konfliktiin tuntemattoman kanssa. Sitähän varten tässä veroja maksetaan. Ei taloyhtiömme voi sentään majataloksi ruveta, siitähän seuraisi kaaos. Sellaisista ihmisistä ei ikinä tiedä, sytyttävät vielä tulipalon. Täällä asuu sentään kunnon ihmisiä, jotka käyttävät heijastinta ja osallistuvat yhteisvastuu-keräykseen.

Suomessa on tuhansia asunnottomia ja hyvinkin tuplaten niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi ensi yönä mennä kotiin. Joka vuosi ihmisiä kuolee kylmään. Useimmat eivät kuole, mutta palelevat sitäkin enemmän.

Vielä lapsuudessani kerrostalon rappukäytävät oli tapana pitää lukitsematta ja tiukan paikan tullen löytyi kaupungeissa siis helposti lämmittelypaikkoja. Maatalousyhteiskunnassa taas satunnaiset yösijan kysyjät majoitettiin karjasuojiin tai tuvan lattialle, varsinkin talvisaikaan. Niin toimivat kaikki, jotka pitivät itseään kunnon ihmisinä.

Nykyisin väkivaltarikoksia tehdään vähemmän kuin ehkä koskaan Suomen historiassa. Samoin useimmat onnettomuustyypit ovat vähentyneet selvästi. Suomi on siis turvallisempi paikka elää kuin koskaan aikaisemmin.

Silti ihmiset pelkäävät toisiaan. Pelkäävät niin, että ajavat lähimmäisensä mieluummin pakkaseen kuin antavat viettää yön pyykkituvassa, jossa kuokkavieras tuskin häiritsee ketään. Nykyään varmin tapa löytää yösija onkin rikkoa liiketilan ikkuna, sillä putkaan ei pääse aina edes pyytämällä ja suojat ovat vähissä. Se vahvistaa mielikuvia uhkaavista ulkopuolisista.

Todellisuudessa useimmat ihmiset eivät ole vaarallisia. Nämä laput ovissa, niitä meidän pitäisi kavahtaa.

(Kirjoitettu Aamulehdelle 22.11.2014.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Vasemmistoliiton mielestä pesutupa on sopiva asunnottomien asuinpaikaksi. Kovaksi ovat arvot todella menneet Suomessa. Näköjään joidenkin kansanedustajien mielestä ei tarvitse yrittääkään ratkaista asunnottomien ongelmia, annetaan heidän hyyryläisenä luuhaata toisten nurkissa niin ongelma on ratkaistu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi tämä uusi avaus jo karusellissä pitkään pyörineen lisäksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taitaa olla ylläpidon tekninen moka. Karusellin versiossa on vielä se mielenkiintoinen ketju luettavissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämä yllättävä toisinto vain vahvistaa sen, että kansanedustaja antaa avustajalleen kirjoitusoikeudet Uuden Suomen blogiin mutta avustaja ei saa antaa nimeään esille tai edes kommentointioikeutta.

Missä olikaan se uutinen, missä joku kansanedustaja sai kahvinpurut nokkaansa avustajan sanoessaan mielipiteensä Iltasanomille, että transsukupuolisille pitäisi antaa mahdollisuus ?? johonkin ja tämän paljastuksen jälkeen kansanedustaja antoi potkut avustajalleen.

Edelleen haluan, että Uuden Suomen blogeihin pitäisi kansanedustajat oikeasti osallistua eikä vain avustajien kautta. Kansanedustajilta pitäisi periä maksut mainonnasta taikka sitten laittaa ylläpidon toimin kokonaan karenssiin, jos kansanedustaja ei osallistu keskusteluihin.

Ylläpidon pitäisi oikeasti miettiä, että ovatko nämä järkeviä julkaista, jos itse ei osallistu ikinä mihinkään keskusteluun?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pidättekö Kontula kotinne ulko-oven lukittuna? Kaiketi teillekin mahtuisi yöpymään? Ei rappukäytävä ja pyykkitupa ole säädyllisiä asumispaikkoja.

Lauri Naalisvaara

Kyllä ainakin kalliossa on ovissa lukot ihan syystä. Joskus jopa lukot eivät ole tarpeeksi vaan noita hajoaa harva se päivä. Narkkarit yms juopot ovat arvaamattomia ja saattavat olla väkivaltaisia. Noiden ihmisryhmien riehuminen kalliossa on ihan päivittäistä. Kyllä mä mielellään maksan siitä, että ovi pysyy lukossa jos vaihtoehtona on se, että talvella rappu on täynnä piikkejä ja narkkeja.

Reijo Tossavainen

Kontula voisi näyttää esimerkkiä ja jättää oman ulko-ovensa auki. Silloin ei olisi jakoa ulkopuolisiin ja meihin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sanoi persu kolleegalleen eli toiselle kansanedustajalle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lappalainen ei siis hyväksy, että omakotiasukas merkkaa tonttinsa reviirin ulko-oven lukitsemisen myötä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Lähinnä tuossa ihmettelin katupoikamaista kommentointia kansanedustajalta toiselle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mielestäni pitäisi antaa näille ihmisille parakkipaikkoja, josta selvitä talven yli. Tuskin ne parakkipaikat kalliisti tulisivat maksamaan. Kalliimpaa olisi menettää ne potentiaaliset ihmiset, ketkä yrittävät tosissaan nousta pohjasta ylös.

Mohamed Rasal

Tiedän tosi paljon ulkopuolisuuden tunteesta. Mutta kyllä minä haluan turvassa asua ja pitää ovet lukossa. Ehkä juuri siksi se turva on niin tärkeä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ulkopuoliset I

Ulkopuoliset II

Jo toinen ulkopuolinen henkilö tyhjän pesutuvan betonilattialla !

Toimituksen poiminnat